Česko má úradnícku vládu, na čele je Jiří Rusnok

10.07.2013 Celý región

Praha 10. júla (TASR) - Český prezident Miloš Zeman vymenoval dnes novú 15-člennú úradnícku vládu pod vedením ekonóma Jiřího Rusnoka, ktorá je v poradí 12. vládou a treťou úradníckou vládou v dejinách Česka. Slávnostný akt sa uskutočnil v trónnej sále Pražského hradu, kam nový kabinet priviezol autobus.

Miloš Zeman poďakoval Rusnokovi, že splnil sľub a do 14 dní zložil vládu. Jej členom poďakoval za odvahu a za to, že sa mnohí z nich vzdali dobre platených miest a ponuku ísť do vlády prijali.

Prezident zdôraznil, že z úloh, ktoré ich čakajú, je najdôležitejšie "zabrániť akýmkoľvek politickým tlakom pri prebiehajúcich politických vyšetrovaniach a plne rešpektovať nezávislosť polície a nezávislosť štátnych zástupcov". To, či bol postup štátnych orgánov primeraný, nemôžu podľa neho rozhodnúť politici, ale súdy.

Vznik úradníckej vlády si presadil prezident proti vôli väčšiny poslancov parlamentu; vystriedala stredopravý koaličný kabinet Petra Nečasa, z ktorého v nej zostal jediný člen - minister obrany Vlastimil Picek.

V novej vláde je iba jedna žena, ministerka spravodlivosti Marie Benešová, a jeden expremiér, neúspešný kandidát na prezidenta, vicepremiér a minister financií Jan Fischer.
 
Končiaca koalícia má zoznam 101 podpisov na obnovenie svojej vlády, čo dáva tušiť, že nikto z jej poslancov nebude chcieť úmyselne odísť zo sály a znížiť počet hlasov potrebných na vyjadrenie dôvery, dodali Novinky.cz. Bývalá koalícia argumentuje, že v parlamentnej demokracii sa vláda odvíja od parlamentnej väčšiny, a to Rusnokova vláda v žiadnom prípade nespĺňa.

Vláda Jiřího Rusnoka má šancu, ukázal prieskum medzi poslancami

Českí poslanci váhajú s odmietnutím podpory Rusnokovej vlády. Denník MF DNES oslovil v minulých dvoch dňoch všetkých poslancov, okrem dvoch uväznených, s otázkou, či prezidentskú vládu podporia. Jednotné odmietnutie nezaznelo ani z radov ODS a TOP 09, preto je možné, že vláda nakoniec dôveru získa.

Dnes sa v Strakovej akadémii prvýkrát zíde úradnícka vláda Jiřího Rusnoka. Hoci pôvodne bol tento kabinet všetkými zatracovaný, teraz sa už objavuje nádej, že nebude pri moci len pár týždňov. "Teraz čakám na hlasovanie o rozpustení Poslaneckej snemovne, až potom sa budem zaoberať aktuálnou situáciou," uviedol poslanec Rudolf Chlad (TOP 09).

Žiadna zo strán v Snemovni nemá jednotný názor. Aj medzi poslancami oboch pravicových strán sa našli jednotlivci, ktorí nevylučujú podporu Rusnokovi. Istú podporu má Rusnok zatiaľ len od členov strany Veci verejné (VV) Petra Skokana a zrejme aj Michala Babáka a tiež od Vojtěcha Adama (KSČM). Väčšina komunistov nechce vysloviť jasné stanovisko, rovnako ako podstatná časť sociálnych demokratov (ČSSD), uviedol spravodajský portál iDNES.cz.

Celkovo sa proti vláde vyslovilo 112 poslancov, zvyšok väčšinou váha. Mnohí členovia ČSSD, ktorí Rusnokov kabinet teraz odmietajú, však dodávajú, že ich postoj sa môže zmeniť po hlasovaní o rozpustení Snemovne na budúcu stredu.

"Súčasné stanovisko je, že vládu pána Rusnoka nepodporíme. Ale budeme mať ešte rokovanie klubu a nevylučujem, že môže dôjsť k nejakej korekcii. Predovšetkým sme radi, že tu už nie je vláda pána Nečasa," povedala poslankyňa Hana Orgoníková.

Vláda potrebuje na získanie dôvery súhlas iba nadpolovičnej väčšiny prítomných poslancov, takže záleží na tom, koľko ich pri hlasovaní bude v sále.

Podstatné nakoniec bude, ako sa zachovajú poslanci ČSSD a KSČM. Ak sa im na prvý pokus nepodarí dať dokopy 120 hlasov pre predčasné voľby, mohli by Rusnokovu vládu odsúhlasiť. Tým by vyvinuli tlak na TOP 09, aby ju donútili odhlasovať rozpustenie Snemovne. Inak by totiž Rusnokov kabinet vládol ešte takmer rok do riadnych volieb, pripomenul web iDNES.cz.
 
Nečas odovzdal funkciu premiérovi Rusnokovi; v piatok ho vypočuje polícia
Nový český premiér Jiří Rusnok, ktorého vláda dnes zložila sľub, prevzal od svojho predchodcu Petra Nečasa Úrad vlády i kľúč od korunovačných klenotov.

Na spoločnom tlačovom brífingu označil za priority svojej vlády naštartovať hospodársky rast a riešenie čerpania európskych fondov, a to ako doterajšieho, tak aj pravidiel pre budúcnosť. Venovať sa tiež chce dotiahnutiu niektorých apolitických úloh, ktoré rozbehla Nečasova vláda.

Premiér v priamom prenose televízie ČT24 ďalej povedal, že na budúci týždeň bude mať stretnutia s parlamentnými frakciami o možnej podpore svojej vláde. Na otázku novinárov, či sa bude pokúšať urýchliť hlasovanie o vyjadrení dôvery jeho vláde povedal, že na to nevidí dôvod, hlasovanie očakáva okolo 8. augusta.

Petr Nečas na brífingu potvrdil, že si ho polícia predvolala na piatok popoludnie, aby "konečne" vypovedal v kauze bývalej šéfky svojho kabinetu Jany Nagyovej.
 

Vyberte región